Vedení účetnictví a daňové evidence

Je pro Vás vedení účetnictví noční můrou?

Nechcete dalšího zaměstnance na půl úvazku?

Chcete se zbavit starostí o Vaše faktury?

Daňové, účetní a finanční poradenství

Chcete poradit s Vašimi financemi?

Potřebujete nezávislého konzultanta?

Rádi byste měli více volného času?



Sněmovna v pátek hlasy koalice prosadila balíček daňových změn, který počítá se zvýšením sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod. DPH by od příštího roku měla být 15 a 21 procent. Vláda prosadila i sedmiprocentní solidární daň pro lidi s nejvyššími příjmy a dočasné zrušení zastropování plateb na zdravotní pojištění. Norma zamíří do Senátu.

"Tak jsme to prohráli," glosoval po závěrečném hlasování výsledek místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Pro hlasovalo 95 zákonodárců, proti bylo 90.

Změna v DPH by měla platit jen omezenou dobu. Od ledna 2016 by se DPH měla sjednotit na 17,5 procenta.

Sedmiprocentní solidarita

Lidé s příjmy nad 100 000 korun budou navíc platit tzv. solidární daň. Z rozdílu této výše a svého skutečného příjmu budou odvádět daň sedm procent. Pokud má tedy někde plat 150 000, bude odvádět navíc k běžné dani k příjmu 3500 korun.

Ruší se i stropy zdravotního pojištění. Lidé s vysokými příjmy tedy budou platit více. Opatření je jen dočasné a platí pro léta 2013 až 2015.

Návrh vedle změn DPH omezuje i výdajové paušály živnostníků, a to u příjmů z podnikání podle zvláštních předpisů. Týká se to například lékařů nebo advokátů a těch, co mají příjmy z autorských práv. Paušál bude 800 000 korun.

Zvyšuje se i daň z převodu nemovitostí z nynějších tří na čtyři procenta.

Závěrečnému hlasování o úsporném balíčku prosazovaném koalicí, předcházela řada vystoupení vesměs opozičních politiků, kteří upozorňovali na negativní dopady těchto změn na ekonomiku i občany.

Podobu úspor kritizoval i poslanec ODS Petr Tluchoř, který uvedl, že s nimi nesouhlasí, nicméně je respektuje jako většinové stanovisko klubu ODS.