Vedení účetnictví a daňové evidence

Je pro Vás vedení účetnictví noční můrou?

Nechcete dalšího zaměstnance na půl úvazku?

Chcete se zbavit starostí o Vaše faktury?

Daňové, účetní a finanční poradenství

Chcete poradit s Vašimi financemi?

Potřebujete nezávislého konzultanta?

Rádi byste měli více volného času?



Minimální mzda se od 1. ledna 2017 zvýší na 11 000 Kč, hodinová mzda pak na 66 Kč. Dojde také ke zrušení zvláštní sazby minimální mzdy pro zaměstnance s invalidním důchodem a bude tak platit jedna sazba pro všechny.

Minimální měsíční mzda se od 1. ledna 2017 zvýší ze současných 9 900 Kč na 11 000 Kč, minimální hodinová mzda pak z 58,70 Kč na rovných 66 Kč. Na svém jednání to minulý týden schválila vláda. Další novinkou bude zároveň zrušení zvláštní sazby minimální mzdy pro zaměstnance s invalidním důchodem. Bude tak platit jedna sazba minimální mzdy pro všechny zaměstnance.

Nižší minimální mzdu než u nás mají pouze v několika málo evropských státech, například v Maďarsku, Rumunsku nebo Bulharsku. „Pracovat se musí vyplatit, a proto jsme zvýšili minimální mzdu, aby pracující lidé mohli ze svých příjmů hradit svoje základní životní potřeby a nebyli závislí na sociálních dávkách,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Vláda tak pokračuje v realizaci svého záměru postupně zvyšovat minimální mzdu tak, aby se její úroveň přiblížila 40 % průměrné mzdy. Při schválené valorizaci minimální mzdy lze v roce 2017 předpokládat zvýšení jejího podílu k průměrné mzdě na 38,2 %. Minimální mzda se naposledy zvýšila od letošního ledna.

Minimální mzda bude stejná i pro invalidní důchodce

Návrhem se rovněž ruší zvláštní nižší sazba minimální mzdy a sazby nejnižších úrovní zaručené mzdy pro ty zaměstnance, kteří pobírají invalidní důchod. Od 1. 1. 2017 vzroste minimální mzda ze současných 9 300 Kč také na 11 000 Kč. Na této změně se dohodli zástupci osob se zdravotním postižením, zaměstnavatelů zaměstnávajících osoby se zdravotním postižením a státu.

„To, že jsme také zrušili nižší sazbu minimální mzdy pro příjemce invalidního důchodu, považuji za mnohem spravedlivější stav, než tomu bylo doposud. Pro všechny tak bude platit stejná výše,“ doplnila Michaela Marksová.

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí